OVB Holding AG

OVB zaznamenala v prvním čtvrtletí výrazný nárůst nových obchodů

Pressemitteilung

OVB zaznamenala v prvním čtvrtletí výrazný nárůst nových obchodů

• Vývoj obchodu v jižní a západní Evropě je i nadále dynamický.
  • Vzrostl počet zákazníků i poradců.
  • Potvrdila se prognóza ohledně obratu a výsledků pro rok 2014.

Kolín nad Rýnem, Německo, 14. května 2014 – Společnost OVB dosáhla v prvním čtvrtletí roku 2014 celkových provizních příjmů ve výši 49,7 milionu eur, což bylo dle očekávání méně než na začátku minulého roku. Rozdíl činí 9,3 procenta. Začátek roku 2013 byl ve střední a východní Evropě silný díky zavádění Unisex tarifů v oblasti životního pojištění a penzijních reforem. S ohledem na ekonomickou prognózu pro rok 2014 splnil koncern OVB v prvním čtvrtletí svůj plán. Pro rok 2014 jsou důležité především obraty pramenící z nových obchodů, které jsou vyšší než v předešlém roce.

„Se začátkem roku 2014 jsme spokojeni. Pro další pozitivní vývoj budou samozřejmě důležité stabilní regulační a politické rámcové podmínky. Z tohoto důvodu jsme rádi, že v Německu sílí věcná diskuse na téma finanční zprostředkování a jeho základní význam pro soukromé zajištění,“ uvedl při prezentaci výsledků prvního čtvrtletí roku 2014 Michael Rentmeister, předseda představenstva OVB Holding AG.

„Jak u tématu transparentnosti, tak u diskuse k provizím je patrný dvojí pohled na věc, který se liší v chápání příčin a důsledků. Velcí finanční zprostředkovatelé již po dvacet let dokumentují své poradenské rozhovory. Bylo by vhodné, aby pojišťovatelé poskytli jednotné standardizované listy s informacemi o produktech. Tím by přispěli k transparentnosti a možnosti porovnání nabídek. Transparentnost a možnost srovnání měla ostatně zajistit již reforma zákona o pojistných smlouvách v roce 2008. Nedávno vědci zpochybnili metody dosavadních studií kritizujících finanční poradenství na základě provizních příspěvků,“ komentoval Rentmeister aktuální diskuse, které podle jeho názoru nejsou nezištné – obzvláště ty, které se odvolávají na ochranu spotřebitele. „Pokud chceme najít vhodné vzory pro potřebu regulace v oblasti nižších výnosů, nemůžeme je hledat v Evropě, ale v Japonsku. Tam se můžeme naučit, jak je důležité, aby i obtížné situace byly řešeny přímo na trhu a aby nebyly vytvářeny nové politické regulace.“

Vývoj obchodu v prvním čtvrtletí roku 2014

Trhy v jednotlivých zemích, kde OVB působí, mají dle očekávání v oblasti provizních příjmů různý vývoj. Zmíněné vyšší příjmy minulého roku ovlivňují obzvláště trhy ve střední a východní Evropě a v Německu. Zvýšení objemu realizovaných obchodů se oproti tomu letos týkalo jižní a západní Evropy, jak firma OVB očekávala. Kvůli poměrům velikosti zemí ovšem výborné výsledky např. ve Španělsku a Itálii zcela nevyrovnaly nižší výnosy v zemích střední a východní Evropy.

Společnost měla v prvních třech měsících roku 2014 EBIT 1,6 milionu eur, čímž překonala svůj původní plán. OVB je tedy se svými výsledky na správné cestě a potvrzuje svou prognózu z konce března, kdy firma naplánovala pro rok 2014 stejný EBIT, jako měla v roce předešlém.

OVB dosáhla vyššího počtu finančních poradců i zákazníků. 5 118 finančních poradců obsloužilo 3,1 milionu zákazníků.

„V Evropě tiká časovaná demografická bomba. Jediná šance je dlouhodobé soukromé spoření, které zajistí standard života širokých vrstev obyvatelstva ve stáří. Jiná alternativa neexistuje. Finanční poradci poskytují služby, které jsou důležité sociálně i společensky. Předpokladem pro úspěšnou činnost poradců jsou ovšem stabilní rámcové podmínky a objektivní diskuse na téma soukromého zajištění. Tisíce zprostředkovatelů v různých společnostech je zklamáno z toho, jak se o nich mluví a jak málo je známé, že je dennodenně svazují přísné regulace. Ten, kdo chce v oblasti regulací ještě přitvrdit, by si měl uvědomit, jaké to bude mít následky,“ upozornil Rentmeister politiky a veřejnost na hrozící důsledky dalších regulací. „U firmy OVB má dveře otevřeny každý, kdo chce vést odborný a férový dialog.“

O koncernu OVB

Koncern OVB, se sídlem holdingu v Kolíně nad Rýnem, patří mezi přední evropské zprostředkovatele finančních služeb. Od svého založení v roce 1970 jsou obchodní aktivity společnosti OVB zaměřeny na zákaznicky orientované poradenství pro soukromé domácnosti v oblasti ochrany majetku, budování a rozvoje majetku, penzijních plánů a nákupu nemovitostí. OVB v současnosti poskytuje poradenství více než 3,1 milionu zákazníků po celé Evropě a spolupracuje s více než 100 renomovanými produktovými partnery.

Koncern OVB v současné době působí ve 14 zemích a zaměstnává na plný úvazek přes 5 000 finančních poradců. V roce 2013 dosáhl OVB Holding AG se svými dceřinými společnostmi celkových provizních příjmů ve výši 204,8 milionu eur a EBIT ve výši 10,2 milionu eur. Společnost OVB Holding AG je od července 2006 kótována na Frankfurtské burze cenných papírů (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Prezentaci výsledků za první čtvrtletí roku 2014 a průběžnou zprávu lze stáhnout ze sekce Investor Relations (Vztahy s investory) na stránce www.ovb.eu

Klíčové údaje pro OVB Group Q1 / 2014 května

Zákazníci (31.3.)počet mil.3,003,10+ 3,3 %